A gift idea for colleagues, teachers, friends or relatives: cookies and jam bags...
Para las galletas se necesita:
- 1 huevo
- 200gr de mantequilla
- 100 gr de azúcar
- 200 gr de harina
- 2 cucharadas soperas de leche
To make the cookies you will need:
- 1 egg
- 200 gr of butter
- 100 gr of sugar
- 200 gr of flour
- 2 spoons of milk
Mix all the ingredients and when the dough becomes homogenous, put it in the fridge overnigth. The following day, roll it out with the help of some flour and a rolling pin. Carve out the shapes you like and leave them 10-15 minutes in the fridge (so that they will keep their shape) before placing them in the oven at 170ºC for about 15 minutes. Let it cool.
If you prefere an other flavor, here you will find an other option.
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- 1Kg de naranjas
- 250 gr de azúcar moreno
- 250 gr de azúcar blanco (la cantidad de azúcar dependerá de lo dulce que quieras la mermelada. Con estas cantidades no queda muy dulce).
Pela las naranjas evitando coger la parte blanca (es amarga y no queda bien si la metemos en la mermelada) y hierve la piel cortada en tiras, cambiado el agua varias veces, para quitar el amargo y que queden blandas. Cuando estén listas, poner las tiras en una sartén con azúcar hasta que queden un poco caramelizadas. ¡Ten cuidado no se quemen!.
Por otro lado, termina de pelar las naranjas quitando toda la parte blanca que te sea posible y las semillas que encuentres, corta los gajos en trozos y cocinalos en una olla 15-20 minutos aproximadamente hasta que se deshagan los gajos. Tras este tiempo, pasa por un chino, vuelve a ponerlo en la olla, añade el azúcar y remueve para que se disuelva. Deja hervir hasta que, poniendo una gota de la mermelada en un plato vertical ésta corra despacio hacia abajo. Cuando esté lista, añade las tiras de piel de naranja. Deja que se enfríe un rato y envasala en tarros de cristal. Hierve los tarros durante 5 minutos.
To make the orange jam you will need:
- 1Kg of oranges
- 250gr brown sugar
- 250gr of white sugar (the amount of sugar it will depends of how sweet you want the jam. With this quantity it won't be very sweet)
Take out the orange peel avoiding the white part (this is bitter and the jam won't have a good flavor if we leave it), cut it in streaps and boild them changing the water several times to make them softer and eliminate the bitterness. When they are ready, put them in a pan with some sugar to caramelize them. Be carefull, do not burn them!. Set the peels apart.
Take out the remaining white and the seeds from the oranges. Cut the oranges in pieces and put them in a casserole for 15-20 minutes untill the segments come apart. After that, pass them through a potato strainer, put the compost again into the casserole, add the sugar and mix. Let it boild until the compost becomes dense (you can place a drop on a vertical dish, if the drop moves down slowly then it is ready. Add the orange peel. Let it cool and put it in a jar. Boil the jars for 5 minutes.
Empaqueta las galletas y las mermeladas. Yo usé bolsas de celofan, bolsas kraft, arcilla blanca, tela, cordón y cartulinas de colores.
Pack the cookies and the jam. I used a cellophan and kraft bags, white clay, fabrik, cord and colourfull cardboard.
Me encantaría que compartierais conmigo vuestras recetas, dulces o saladas, si os animais escribidme a blogtitiriti@gmail.com.
¡Felices Fiestas!
I'll love if you will share with me your recipes, sweet or salty. If you feel like, here it is my mail blogtitiriti@gmail.com
Merry Christmas!
Como siempre, te superas.... yo quiero trabajar contigo... y no sólo porque me regales galletas con mermelada, ¡qué lo sepas! <3
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